Verkiezing Zelfstandig Reisadviseur

Maandag 30 oktober kreeg ik het bericht dat ik door mag naar ronde 3 van de verkiezing Beste Zelfstandig Reisadviseur 2018. Na mijn berichten daarover op Facebook en LinkedIn heb ik nogal wat vragen gekregen:

“Ben je genomineerd? “
“Hoeveel rondes zijn er dan? “
“Doe je nu alweer mee? “
“Wat ga je in Europapark doen? “
“Zuid-Afrika??? Mag je net als vorig jaar weer op reis? “

Tijd voor antwoorden dus!  

Ja, inderdaad. Net als in 2016 doe ik weer mee aan de verkiezing Beste Zelfstandig Reisadviseur. Deze verkiezing wordt al sinds 2009 gehouden en is een initiatief van TravMedia, onder andere uitgever van het reisvakblad TravMagazine. Hieronder wat achtergrondinformatie van de website van TravMedia over deze verkiezing:

De Verkiezing Zelfstandig Reisadviseur van het Jaar is het enige voorbeeld van benchmarking binnen deze groep reisagenten en een begrip in de branche. Het deelnemersveld is representatief voor de gehele populatie van zelfstandig reisadviseurs. 

De verkiezing biedt een reeks aan evenementen die ervoor zorgt dat de kwaliteit van deze groep reisagenten gewaarborgd wordt. Middels symposia, in-house meetings met suppliers, trainingen, het maken van cases en individuele jurering zijn de ingrediënten van deze verkiezing. TravMagazine wordt voor de begeleiding van de verkiezing bijgestaan door een professioneels trainingsbureau en mysteryshopper onderzoeksbureau. Het behalen van de titel landelijke winnaar levert veel publiciteit op. 

Hoeveel rondes zijn er dan?

De verkiezing bestaat uit meerdere schriftelijk en live rondes. Tijdens de verkiezing van 2018 zijn er in totaal 4 rondes. Zo bestond ronde 1 uit het insturen van de complete e-mailwisseling met een klant, inclusief het reisvoorstel. Voor ronde 2 heb ik een compleet project- en communicatieplan geschreven hoe aan zoveel mogelijk klanten een landarrangement inclusief KLM vliegtickets te verkopen voor een reis naar Zuid-Afrika tijdens een groot sportevenement. Alle inzendingen door een jury beoordeeld en per ronde vallen deelnemers af. Zodat na de laatste ronde de allerbeste zelfstandig reisadviseurs, die meedoen, overblijven.

Afgelopen jaren was er altijd 1 winnaar of winnares: de beste zelfstandig reisadviseur van Nederland. Tijdens de verkiezing van 2018 zijn er 12 winnaars, namelijk de 12 beste zelfstandig reisadviseurs per provincie. De winnaars winnen een plek op de studiereis eind januari 2018 naar Zuid-Afrika.

Ik ga dit jaar dus op voor de titel “Beste Zelfstandig Reisadviseur van Noord-Holland”.

Ben je genomineerd?

Nee, je wordt niet genomineerd voor de titel Beste Zelfstandig Reisadviseur van het Jaar. Ik heb mij voor de verkiezing aangemeld.

Maar waarom doe je zo snel weer mee?

Deze vraag krijg ik het meest: “Waarom doe je dit jaar weer mee? Je bent vorig jaar al zover gekomen!”

Ja, klopt en deze vraag snap ik zeker. Ik heb zelf namelijk ook lang getwijfeld om zo snel nog een keer mee te doen. Er zijn diverse redenen die mij over de streep hebben getrokken om toch weer mee te doen.

Zoals TravMagazine al op haar website zet: het geeft veel publiciteit als je de beste zelfstandig reisadviseur wordt. En dat is vorig jaar gebleken. Toen zat ik ‘nog maar’ bij de beste 12 van Nederland en heeft deelname mij heel veel publiciteit gegeven. En publiciteit krijgen is belangrijk, maar ook lastig. Er zijn zoveel reisaanbieders on- en offline, hoe kom ik naar voren als jij hulp nodig hebben bij het plannen van jouw vakantie?

Er zijn veel dingen die ik doe om kenbaar te maken dat ik als zelfstandig reisadviseur werk en voor welke reizen jij bij mij terecht kunnen. Zoals het plaatsen van berichten en advertenties op social media, het netwerken tijdens (zakelijke) bijeenkomsten en verjaardagen, het vertellen op het schoolplein, etc.

Uit die comfort zone!

De mensen die mij kennen, weten ook dat het netwerken mij niet altijd even makkelijk afgaat. Ik ben namelijk niet iemand die graag op de voorgrond staat en door deel te nemen aan de verkiezing word ik soort van gedwongen om uit mijn ‘comfort zone’ te stappen. Het geeft mij dat belangrijke zetje om meer in de spotlights te gaan staan.

Doodeng!

Uit die ‘comfort zone’ komen, is ook op een andere manier een belangrijke reden om mee te doen. Ronde 1 en 2 waren schriftelijke rondes en dat is veilig. Lekker achter mijn bureau op papier zetten wat ik doe met mijn bedrijf. Maar tijdens ronde 3 in Europa Park van 23 t/m 25 november 2017 komt er een battle en zal ik waarschijnlijk mijn bedrijf en mijzelf live moeten presenteren. En als ik doorga naar ronde 4 zal ik voor een jury moeten presenteren. Doodeng! Maar wel heel belangrijk! Als jij een reis bij mij boekt, wil je ook weten wie er voor je staat. Mijn bedrijf ben ik en ik ben mijn bedrijf. En ik ben degene die jouw reis boekt. De verkiezing is dus ook een goede leerschool om te leren mijzelf nog beter te presenteren. Binnen de verkiezing, maar ook aan jou; mijn huidige en misschien wel toekomstige klant. 

Leren 

Nog een reden om mee te doen, is om te weten waar ik sta als zelfstandig reisadviseur. De groep zelfstandig reisadviseurs in Nederland wordt steeds groter. Ik denk dat ik het goed doe en nog steeds op de goede en groeiende weg zit. Maar vinden anderen dat ook zo? Tijdens de verkiezing kijken veel andere en belangrijke reisondernemingen naar hoe ik en mijn bedrijf het doen. Dit zijn de sponsoren van de verkiezing dit jaar:

Verkiezing Zelfstandig Reisadviseur

Maar mijn allerlaatste en belangrijkste motivatie om mee te doen? Dat is:

Winnen natuurlijk!

Om gelijk maar even te oefenen en hier gelijk uit mijn comfort zone stap te stappen. Ik vind stiekem dat ik best een grote kans maak om de Beste Zelfstandig Reisadviseur van Noord-Holland te worden. Of is dit te voorzichtig en moet ik nu al gelijk zeggen dat ik de beste ben?! 😉

Voor wie in detail wil weten hoe de verkiezing van 2018 is opgebouwd kun je een kijkje nemen in de agenda op het ZRA Platform: https://www.travecademy.nl/meer/zra-platform/zra-verkiezing-2018 

Zoals je zult zien, zijn er nog maar 2 rondes te gaan en 2 tegenstanders uit Noord-Holland te verslaan.

Ik ervoor! Voor de titel ‘Beste Zelfstandig Reisadviseur van Noord-Holland 2018’! Duim je voor me?

3 reacties

  1. […] Blog De halve finale! Battle 1, battle 2 en … […]

  2. […] Hoe zit dat nou weer? […]

Laat een reactie achter