Travlin - Europapark - 4d Cinema (1)

Naar Europa-Park met een zorgintensief kind?

Eind november bezocht ik Europa-Park met een groep collega zelfstandig reisadviseurs. Mijn bezoek was onderdeel van mijn deelname aan de verkiezing Beste Zelfstandig Reisadviseur van het jaar 2018. Onze laatste dag was de eerste dag van de winteropenstelling en wij mochten het park een paar uurtjes bezoeken. Daar kregen wij de opdracht om een vlog te maken.

In de vlog (mijn allereerste vlog overigens) kon ik laten zien dat Europa-Park ook geschikt is om te bezoeken met een zorgintensief kind. Ik kwam er ’s ochtends in de ontbijtzaal van Hotel Colloseo al een meisje in een rolstoel tegen die er met haar ouders was. Later kwam ik haar ook een aantal keer tegen in het park:

 

In de 4 uur dat ik in het park was, had ik natuurlijk veel te weinig tijd om écht onderzoek te doen naar de (rol)stoeltoegankelijkheid van de hotels en de attracties van Europa-Park. Maar ik heb wel het een en ander gezien, nagevraagd en achteraf aan informatie opgevraagd.

Deze informatie deel ik in dit artikel nu graag met jou! Zodat jij beter kunt inschatten of een bezoek aan Europa-Park met jouw zorgintensieve zoon of dochter een optie is.

De nadruk ligt op een bezoek aan Europa-Park wanneer je in een rolstoel zit, omdat hier de meest zichtbare oplossingen voor zijn. Maar ook wanneer je kind een gedragsstoornis heeft, zijn er mogelijkheden om dit park te bezoek. Lees je verder?

In de hotels

Europa-Park heeft 6 eigen themahotels. De manager van de reserveringsafdeling legde mij uit dat er in elk van deze hotels een of meer rolstoeltoegankelijke kamers zijn. Ook in het 2019 nieuw te openen hotel Krønasår komen een aantal kamers aangepast voor minder-validen.

  • Hotel Colosseo heeft 1 aangepaste kamer voor 4 personen.
  • Hotel Santa Isabel heeft 1 aangepaste kamer voor 6 personen.
  • Hotel Bell Rock heeft 3 aangepaste kamers voor 2 of 4 personen.
  • Hotel El Andaluz heeft 1 aangepaste kamer voor 2 personen.
  • Hotel Castillo Alcazar heeft 1 aangepaste kamer voor 4 personen.

Al deze kamers hebben een badkamer met handgrepen in de douche (85 cm hoog) en rechts en links van het toilet (opgevouwen, 85 cm hoog). De toilethoogte is 48 cm, er is een vrije vloerruimte van minimaal 150 x 150 cm en de badkamers hebben allemaal een beweegbare wastafel.

Op de site website van Europa-Park vind je, wel in het Duits, meer informatie over de toegankelijkheid van de eigen hotels inclusief diverse afmetingen.

Een belangrijke tip: heb je voor jouw kind rolstoelaanpassingen nodig in de accommodatie? Boek de kamer op tijd want er zijn niet veel kamers aanwezig!
Europa-Park heeft ook nog een eigen camping: Camp Resort waar je kunt verblijven in een eigen (aangepaste) caravan of camper. De ingerichte accommodatie van Camp Resort, zoals de blokhutten, tipi-tenten en huifkarren zijn niet aangepast, maar het resort en de gemeenschappelijke sanitaire ruimtes wel.

 

In het park
Het park heeft veel gedaan om toegankelijk te zijn voor mensen met een beperking. Hieronder vind je informatie die voor jouw gezin van belang is om een bezoek aan Europa-Park goed voor te kunnen bereiden:

 

Naar binnen
Voor blinden en personen die permanent aan een rolstoel gebonden zijn, is de toegang tot het gratis.

 

Voor mensen en kinderen met een andere beperking geldt een andere toegangsprijs. Om voor deze speciale toegangsprijs in aanmerking te komen, moet je aan een van deze 3 voorwaarden voldoen:

 

Neem een doktersverklaring mee. Deze verklaring moet afgegeven zijn door een onafhankelijk arts en mag maximaal 2 jaar oud zijn.
Neem een attest mee. Dit geldt voor Belgische lezers.
Neem een parkeervergunning mee waaruit blijkt dat jouw kind niet zonder begeleiding het park en/of attracties kan bezoeken. Is dit laatste het geval dan komt ook één begeleider in aanmerking voor de speciale prijs.
De prijzen vinden je op de website van Europa-Park.

 

Bij de hoofdingang zijn rolstoelen te huur tegen een vergoeding van € 3,00. Let er op dat je deze wel vooraf moet reserveren!

 

Kan jouw kind in alle attracties?
Nee, als hij of zij in een rolstoel zit helaas niet. Maar er zijn een aantal attracties waar hij of zij gewoon in de eigen rolstoel mee kan! Dit zijn de EP-Express, Historama, Voletarium en Whale Adventures.

 

In Duitsland moeten veiligheidsvoorschriften, voorgeschreven door de organisatie TÜV, strikt worden nageleefd. Deze veiligheidsvoorschriften bepalen niet alleen de toegestane leeftijd en lengte in bepaalde attracties, maar ook of een attractie toegankelijk is voor wanneer iemand blind is, in een rolstoel zit of zwanger is.

 

Er zijn daarom een groot aantal attracties die om veiligheidsredenen niet gebruikt kunnen worden door blinden en andere gehandicapten. Is jouw kind echter in staat om optische waarschuwingen en gemarkeerde routes waar te nemen, kan hij of zij zelfstandig lopen en hoge treden nemen? Dan mag hij of zij er wel in. Deze regels gelden voor de volgende attracties: Euro-Mir, Eurosat, Fjord-Rafting, Pegasus, Geisterschloss, Volo da Vinci, Piraten in Batavia, Schweizer Bobbahn, Matterhorn-Blitz, Alpenexpress, Wildwasserbahn, Poseidon, Fluch der Kassandra, Abenteuer Atlantis, Silver Star, Atlantica SuperSplash, blue fire Megacoaster, WODAN – Timburcoaster, Poppy Tower en Arthur.

 

Bij iedere attractie staat duidelijk aangegeven welke regels gelden. Zie hieronder een voorbeeld van hoe het bij de achtbaan Wodan wordt aangegeven:

 

Zijn er aparte wachtrijen?
Ja! Kan jouw kind vanwege een lichamelijk of geestelijke handicap niet via de normale wachtrij de attractie betreden en heeft je kind geen Duits “Behindertenausweis”? Dan gelden de volgende regels: Je meldt je bij de Informatiepost ‘Am See’. Daar overleg je de eerdergenoemde attest en/of doktersverklaring.

 

Een supervisor van de informatiepost beoordeelt vervolgens of en welke attracties jouw kind in kan en mag. Dit is afhankelijk van de soort handicap en varieert per persoon en kan ook per dag variëren. Krijg je goedkeuring van de supervisor?

 

En is er maar 1 begeleider? Dan kun je met een aantekening gebruik maken van de attracties met een speciale ingang.
Zijn jullie met meerdere personen? Dan ontvang je een pasje (één per dag) waarop een zestal attracties staan die met voorrang bezocht kunnen worden. Behalve de persoon met handicap kunnen gelijktijdig (maximaal) 4 andere leden van het gezelschap gebruik maken van de speciale toegang.
Ook voor mijn zoon of dochter met bijvoorbeeld autisme?
Ja! Europa-Park is ook ingericht op kinderen met autisme of een andere gedragsbeperking. Natuurlijk kun jij het beste inschatten of een bezoek aan een attractiepark voor jouw kind mogelijk is. Maar Europa-Park heeft haar medewerkers geïnstrueerd hoe om te gaan met autisme of andere gedragsbeperkingen. In overleg met het park zijn er ook mogelijkheden om bijvoorbeeld een stilteruimte op te zoeken met jouw kind. Op 2 april 2017 is er zelfs een Dag van Autisme gehouden voor kinderen met autisme uit Zwitserland. Die dag waren er 3 stilteruimtes ingericht, waren de speciale rijen voor de deelnemers aan deze dag geopend, er was een speciale bioscoopvoorstelling voor de deelnemers. Er is dus veel mogelijk (in overleg)!

 

Tip! Helaas wordt de auti-pas niet geaccepteerd als geldige pas in Europa-Park.
Heeft jouw zoon of dochter autisme en wil je gebruik maken van de speciale voorzieningen, zoals de aparte wachtrijen? Ook dan moet je een doktersverklaring kunnen overleggen!Voor ieder wat wils
Zelf heb ik Europa-Park als een mooi, niet te massaal en leuk attractiepark ervaren zonder enorm lange wachtrijen. Een attractiepark waar voor iedereen wat wils is.

 

Wil of kunnen jullie niet allemaal de achtbanen in? Dan kun je de vele shows bezoeken. Dagelijks zijn er de hele dag door shows met acrobatiek, theater, dans of ridderspelen. Of maak een of meer ritjes in de EP-Express (de monorail die boven het hele park rijdt). En geniet van de kleine en grote details in de 13 verschillende landenthema’s die allemaal zeer zorgvuldig zijn uitgewerkt. Je komt er echt ogen te kort!

 

Dus kun en wil je de lange autorit (ca. 7 uur vanaf Utrecht) maken met jouw kind of zijn jullie op doorreis van of naar jullie vakantiebestemming in bijvoorbeeld Italië of Zwitserland? Dan is het maken van een stop van 1 of 2 dagen in Europa-Park wat mij betreft een aanrader.

Laat een reactie achter