Blog moederdag in de wereld

Moederdag in de wereld

Vandaag vieren wij Moederdag, net als in heel veel andere landen ter wereld.

Moederdag door een lerares of de Grieken?

Moederdag is in Amerika ontstaan in 1914. Anna Jarvis, een alleenstaande lerares, bewonderde haar eigen moeder en de rol die moeders in de maatschappij hadden enorm.

Toen haar eigen moeder in 1905 overleed op de eerste zondag in mei heeft zij het jaar daarna op de eerste zondag na de dag van overlijden van haar moeder een General Memorial Day of All Mothers georganiseerd. Anna Jarvis wilde toen elk jaar opnieuw per se een verering dag voor moeders organiseren. Uiteindelijk lukte het haar in 1914 om van Moederdag een officiële feestdag te maken in Amerika.

Volgens de Griekse mythologie is Moederdag echter al veel eerder ontstaan. Namelijk uit de verering voor godin Rhea. De amandelboom zou volgens de mythologie ontstaan zijn uit een druppel bloed van de Griekse godin Rhea, de moeder van de goden. Het hart van de bloem van de amandelbloesem staat symbool voor deze druppel bloed. Vanuit de culturele rituelen die werden gehouden voor Rhea zou Moederdag zijn ontstaan en deze traditie werd later in Rome overgenomen.

Volgend jaar 90 jaar

Sinds 1928 is Moederdag een officiële Moederdag in Nederland. Traditiegetrouw worden moeders van alle zorgtaken is ontheven. Kinderen nemen de taken van hun moeder over, geholpen door vader. Ook traditie is het dat mama mag uitslapen en de kinderen een ontbijt maken en het ontbijt samen met zelfgemaakte knutselwerkjes op bed geven. De laatste tijd worden er ook echte cadeaus gegeven, zoals een mooie bos bloemen.

Wereldse Moederdagen

Ik ging op zoek naar hoe Moederdag gevierd wordt in andere landen en deze vind ik zelf wel bijzonder. Dit is mijn top 3:

In Japan 母の日 Haha no Hi

In Japan vieren ze Moederdag ook op de tweede zondag in mei. Kinderen maken een tekening van hun moeder op school. Ze helpen hun moeder met de klusjes en maken een speciale maaltijd, zoals sushi, wat vaak gegeten wordt op Moederdag. In Japan zijn anjers een van de mooiste cadeaus. De anjer wordt gezien als een symbool van moederliefde. De markten in Japan worden gevuld met veel kleurrijke bloemen en het geven van een rode anjer of rozen hoort ook bij de traditie.

In Ethiopië Antrosht

Moederdag Ethiopie

Moederdag wordt hier gevierd aan het eind van het regenseizoen en is onderdeel van het drie daagse Antrosht festival. Als het weer beter wordt komen familieleden samen om een groot feest te vieren. Dochters brengen traditioneel groente, boter, kruiden en kaas. De zonen nemen divers vlees, zoals lam en rund mee. Al deze ingrediënten worden samen een gevoegd tot een traditioneel hachee recept.

Servië

Servië, Moederdag, touwen

In Servië wordt Moederdag in December gevierd en is het ook onderdeel van een drie daags evenement waarin ook Vaderdag en Kinderdag wordt gevierd. Het wordt op opeenvolgende zondagen gevierd en er is veel touw nodig. Op Kinderdag worden alle kinderen vastgebonden en zij worden pas losgemaakt als zij beloven zich te gedragen. Op Moederdag worden de moeders vastgebonden en krijgen zij, terwijl ze nog vastgebonden zijn, heerlijke lekkernijen en kleine cadeaus van hun kinderen. Vaderdag is als laatste aan de beurt. Zij worden vastgebonden en pas losgemaakt als ze hun familie kerstcadeaus hebben gegeven. Daarna is het voor iedereen echt feest.

Moederdag vandaag

Zelf ben ik al ruim 7 en 5 jaar moeder van twee heerlijke meiden. En leeft mijn moeder gelukkig ook nog: Fijne Moederdag mam! ?

Ik ben net gezellig wakker gemaakt in een hotelbed in Tilburg waar we met mijn schoonfamilie het weekend verblijven. En jij? Heb jij weleens op een bijzondere manier Moederdag gevierd?

Ik vind het leuk om in een reactie hieronder te lezen wat jouw leukste Moederdag (als moeder, als kleinkind met een oma of met jouw moeder) was. Misschien die van vandaag? 

Laat een reactie achter